صفحه نخست < مجله ها < Harvard Business Review < مغز ما برای شرایط نامطمئن کاری که کرونا ایجاد کرده، ساخته نشده است.

مغز ما برای شرایط نامطمئن کاری که کرونا ایجاد کرده، ساخته نشده است.

5 اسفند 1400 | Harvard Business Review, کسب و کار

© برگرفته از Harvard Business Review، نویسنده Heidi Grant، منتشر شده در سپتامبر 2021
میزان پیچیدگی مطلب: روان
زمان تخمینی مطالعه: 6 دقیقه
شرایط نامطمئن

بخشی از متن

در این مقاله درباره ی شرایط نامطمئنی صحبت خواهیم کرد که به خاطر بیماری کرونا در زندگی و کار ما ایجاد شده است. تحقیقات علمی نشان می دهند ذهن ما به خوبی نمی تواند در شرایط نامطمئن عملکرد درستی از خود نشان دهد. اما راهکارهای علمی وجود دارد که به ما کمک می کند تا این شرایط را تحت کنترل خود در بیاوریم. از جمله این راهکارها می توان به خوشبینی اشاره کرد. البته خوشبینی ما باید همراه با واقع بینی باشد. یعنی به عبارت دیگر ما باید قبول کنیم موانعی وجود دارد اما با وجود این موانع برای تغییر شرایط تلاش کنیم. همچنین باید با خود و دیگران صراحت داشته باشیم و صادقانه رفتار کنیم تا بتوانیم شرایط جدید را کنترل کنیم.

لطفا در انتهای صفحه به این مقاله امتیاز دهید.

از زمان شیوع بیماری کرونا و با وجود تغییراتی که به وجود آمده است، مدیران در تلاش هستند تا راه حلی برای کنترل “شرایط جدید” پیدا کنند. ما برای اینکه انگیزه خود را در مواجهه با سطح بی سابقه ای که از عدم قطعیت در زندگیمان بوجود آمده، از دست ندهیم، باید ابتدا این موضوع را  درک کنیم که مغز انسان برای این کار ساخته نشده است. فهمیدن این مسئله که مغز شما در انجام چه کارهایی مهارت دارد و در چه کارهایی ضعیف عمل می‌کند، می تواند به شما کمک کند تا نه تنها وضعیت‌ جدید را تحمل کنید بلکه حتی منجر به پیشرفت شما می‌شود. فرقی نمی‌کند شما سعی می‌کنید خود را با انگیزه و درگیر نگه دارید، یا مدیری هستید که به افراد تیم خود کمک می‌کنید، این سه استراتژی علمی به شما کمک خواهد کرد که بتوانید مغز خود را در شرایط خوبی نگه دارید.

قبل از شروع کرونا، خیلی ها بر این باور بودند دنیای کاری در حال تغییر سریع و بدون وقفه است. این تغییرات شامل مواردی نظیر تغییر در ترجیحات مشتری، انتظارات مشتری و کارکنان و مزایای رقابتی می‌ شد. همه گیری توانست موضوعاتی را که نسبتا قابل پیش بینی بودند مثل محل و ساعات کار ، نحوه همکاری با همکاران و پوشیدن لباس فرم را حذف کند. در حال حاضر، مدیران به سختی تلاش می‌کنند تا بتوانند راه حلی برای کنترل “شرایط جدید” که دائما در حال تغییر است، پیدا کنند.

اگر نگاهی به تاریخ داشته باشیم متوجه می شویم اجداد ما شکارچیانی بودند که به صورت گروهی زندگی می کردند و نقش های آن ها کاملا مشخص بود. در حالی که گاهی اوقات این شرایط خطرناک می شد اما با این وجود تا حد زیادی زندگی آن ها قابل پیش بینی بود. مغز به طور آشکاری در تشخیص الگوها و ایجاد عادات تکامل پیدا کرد به طوری که ما برخی از کارهای پیچیده را به صورت خودکار توانستیم انجام دهیم. (تا به حال از محل کار خود به سمت خانه ناخودآگاه رانندگی کردید به طوری که حواستان جای دیگر باشد؟ این همان چیزی است که ما در مورد آن صحبت می کنیم.)

با توجه به اینکه عادات و الگوهای قابل تشخیص در ذهن ما وجود دارد، مغز از عدم قطعیت دوری می‌کند. زمانی که همه چیز کمتر قابل پیش بینی باشد، احساس تهدید به ما دست می دهد، زیرا کنترل کمتری بر شرایط داریم. احتمالا می دانید “تهدید” منجر به ایجاد واکنش هایی نظیر “مبارزه یا فرار” در مغز ما می شود. در نهایت این موضوع باعث کاهش انگیزه، تمرکز کردن ، سرعت عمل و کنترل، احساس هدف و معنا می شود. علاوه بر این موارد “تهدید” باعث ایجاد اختلالات قابل توجهی در حافظه کاری شما می شود: شما نمی توانید برای حل مشکلات ایده های زیادی در ذهن خود داشته باشید و همچنین نمی توانید در صورت نیاز اطلاعات زیادی از حافظه بلند مدت خود بیرون بکشید. در حقیقت تهدیدهای ایجاد شده به خاطر شرایط نامطمئن، باعث می شود ما توانایی کمتری داشته باشیم، زیرا مغز ما برای این شرایط آماده نیست.

خبر خوب این است که به خاطر دهه ها تحقیق و مطالعه بر روی عملکرد مغز انسان، ما چند راهکار خوب برای کنترل این شرایط به دست آوردیم. آیا شما سعی می کنید انگیزه و اشتیاق خود را حفظ کنید، یا یک مدیر هستید که سعی می کنید به افراد تحت مراقبت خود کمک کنید، در اینجا سه استراتژی علمی برای شما آماده کردیم که می تواند به شما کمک کند تا مغز خود را در شرایط خوب نگه دارید.

 

طبیعت گردی

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

1- خوشبینی واقع بینانه داشته باشید

مفهوم خوش بینی واقع بینانه، ساده و در عین حال قدرتمند است: باور داشته باشید که همه چیز به خوبی پیش می رود ، در حالی که می دانید رسیدن به خواسته تان ممکن است آسان نباشد. نتایج تحقیقات نشان می دهد که داشتن انتظارات مثبت برای اینکه در مواجهه با موانع انگیزه کافی داشته باشیم، امری ضروری است؛ آلبرت بندورا (Albert Bandura) روانشناس کانادایی آمریکایی این انتظارات مثبت را به عنوان یک احساس قوی از خودکارآمدی می نامد. گاهی اوقات مردم به اشتباه معتقدند که “مثبت بودن” به این معنی است که فرد اینگونه تصور کند که به راحتی موفق خواهد شد یا این که موفقیت بدون تلاش و به آسانی برای همه اتفاق می افتد. گابریل اوتینگن استاد دانشگاه نیویورک می گوید وقتی فکر می کنید همه چیز به آسانی اتفاق میفتد، به همین دلیل تلاش کافی نمی کنید و برای آن آماده نمی شوید، این خوش بینی غیر واقعی است و در نهایت باعث شکست می شود.

بنابراین ، هنگام فکر کردن در مورد تغییرات و عدم قطعیتی که مطمئناً همه گیری (و به طور کلی زندگی کاری) ایجاد خواهد کرد ، انتظارات خوشبینانه همراه با واقع بینی داشته باشید. باور داشته باشید که به جایی که در نظر دارید، خواهید رسید و پیش خودتان و بقیه اعتراف کنید که عدم قطعیت کمی برای شما چالش ایجاد می کند. این بدان معناست که همه چیز سریع درست نمی شود و اگر ادامه بدهیم در نهایت می تواند بهتر از الان باشد.

2-به سطح بالاتر فکر کنیم

تقریبا می توانید به هر چیزی انتزاعی یا مشخص فکر کنید. البته روانشناسان این موضوع را “تفسیر ساختاری” می نامند. به عنوان مثال، رای دادن می تواند به عنوان “مشارکت در دموکراسی” (تفسیر سطح بالا) یا ” پر کردن برگه خالی” (تفسیر سطح پایین) توصیف شود.

 سطح تفسیری که ما برای فکر کردن در مورد کارهای خود استفاده می کنیم، تاثیر قابل توجهی بر رفتار ما دارد. وقتی به معنا و هدف بزرگتر فکر می کنیم (تفسیر سطح بالا)، انگیزه بیشتری پیدا می کنیم و همین موضوع باعث افزایش عزت نفس و رفاه ما می شود. وقتی به سراغ جزئیات ریز و درشت کارهایی که انجام می دهیم یا باید انجام دهیم، می رویم در حل مشکلات مشخص و پیش بینی موانع عملکرد بهتری داریم. هر سطح تفسیری دارای مزیت هایی است، به همین دلیل بهتر است که تفکر خود را تغییر دهیم و در صورت نیاز آن را ارتقا بخشیم.


مقاله دیگری از Harvard Business Review به نام  “پنج اشتباهی که در هرج و مرج مرتکب می شویم” را اینجا بخوانید.


متاسفانه فکر کردن به سطح پایین یا علف های هرز کار آسانی است. مغز ما زمان مواجه شدن با سختی ها یا عدم قطعیت به طور طبیعی افکار ما را به سطح پایین تری از تفسیر انتقال می دهد. با این حال از لحاظ انگیزشی ، این دقیقا لحظه ای است که ما باید به خاطر بسپاریم که چرا آن کار را انجام دادیم. در موسسه مان، ما یک برنامه منحصر به فرد برای افراد ایجاد کردیم که به آنها در انجام این کار کمک کند. متخصصان ما، هدف و چشم انداز شخص را از طریق راه های مختلف کشف کرده و آشکار می کنند. این موضوع باعث می شود تا افراد هدف و چشم انداز شخصی خود را با کارهای روزانه خود پیوند دهند و بتوانند به “تصویر بزرگتر” برسند. جای تعجب نیست که تحقیق بر روی افرادی که این برنامه را تکمیل کرده اند نشان می دهد که آن ها به طور قابل توجهی بهتر می توانند بر روی مسائل مهم تمرکز کنند و در برابر چالش ها مقاوم تر هستند.

3-صراحت داشته باشید

کار کردن با تغییرات بسیار زیاد و مقابله با شکست های غیر منتظره، به این معنی است که ما باید به صورت دائمی و صادقانه با یکدیگر در ارتباط باشیم تا بتوانیم هنجارها و عادات جدید و مناسب ایجاد کنیم. منظور من این نیست که تنها به دنبال ارائه فیدبک های مفید و سازنده به دیگران باشید، بلکه منظورم مکالمات روزمره است، صحبت درباره اینکه با تغییرات جدید کجای سیستم درست کار می کند و کجای کار مشکل دارد و نیاز به اصلاح.

البته ، این نوع صراحت روزمره سخت است. کارکنان نگران این می شوند که چگونه با دیگران روبرو شوند زیرا که ممکن است دیدگاه هایی بی پرده بشنوند. آنها نگرانند که نظرات آنها مورد استقبال قرار نگیرد یا ارزشمند نباشد. آنها نگران ایجاد احساس کمبود و آسیب رساندن به روابط خود هستند. و در حالی که این نگرانی ها به جا است، اما در حقیقت آسیب های بسیار بیشتری زمانی وارد می شود که افراد در محیطی فاقد شفافیت و همدلی فعالیت کنند. زمانی که همه چیز را درباره تهدید های عدم قطعیت به افراد نمی گویید، افراد متوجه این موضوع می شوند.

ما در EY (موسسه ای که نویسنده در آن مشغول به فعالیت است) برنامه ای به نام Everyday Candor ایجاد کردیم تا بتوانیم ارتباط صریح و صادقانه در مورد موضوعات ناراحت کننده داشته باشیم. به جای یک تجربه معمولی به سبک کارگاهی، Everyday Candor یک مجموعه ابزار تیمی است که به گروه ها کمک می کند تا موانع خاص عدم  صراحت را برطرف کرده و درباره مجموعه عادت های جدید با یکدیگر تصمیم بگیرند. در واقع ضروری است که این کار در سطح تیم ها انجام شود ، زیرا فقط در آنجا می توانید هنجارهای جدیدی ایجاد کنید و هنگام بروز ناراحتی از یک دیگر حمایت کنید. شرکت کنندگان در این برنامه هر روز از یکدیگر می پرسند: “آیا می توانم با شما صادق باشم؟” و “آیا می توانم دیدگاه صریح شما را بدانم؟” این سبک مشارکت باعث می شود تا موانع کمتر شود.

پیشرفت در شرایط تغییر و عدم قطعیت کار آسانی نیست. با این حال، ما به کمک استراتژی های مناسب می توانیم به خود یا دیگران کمک کنیم تا مطمئن شویم که خوش بینی (واقع بینانه) داشته باشیم. همچنین از ارتباط صادقانه غافل نشوید زیرا می تواند باعث نتایج فوق العاده ای برای شما شود.

 

امتیاز به محتوای مقاله

امتیاز به محتوای مقاله

یک ستاره ← پنج ستاره

یک ستارهدو ستارهسه ستارهچهار ستارهپنج ستاره

میانگین امتیاز: ۵.۰۰ از ۵

تعداد رای ها: ۱

Loading...
نویسنده مقاله: Heidi Grant

نویسنده مقاله: Heidi Grant

هایدی گرانت

هایدی گرانت (Heidi Grant) یک روانشناس اجتماعی است که در مورد مباحث انگیزشی تحقیق می کند، می نویسد و صحبت می کند. او مدیر تحقیق و توسعه یادگیری EY Americas است. از جمله کتاب های او می توان به نه گام متفاوت انسان های موفق اشاره کرد.

اگر در متن این مقاله اشتباه تایپی و یا غلط املایی پیدا کرده اید، لطفا اشتباه را هایلایت کنید و از طریق فشردن Ctrl+Enter به ما اطلاع رسانی کنید.

۰ دیدگاه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چرا ثروتمند نیستید؟

چه عواملی چگونگی ثروتمند شدن افراد را تعیین می‌کند؟ آیا ممکن است شانس، نقشش بزرگتر از آن چیزی باشد که کسی انتظارش را دارد؟ و چگونه می‌توان از این عوامل، هر چه که هستند، برای تبدیل جهان به مکانی بهتر و عادلانه‌تر بهره‌برداری کرد؟

زنی گلی صورتی به اندازه صورتش بغل کرده

با افکارتان تنها بمانید

بیشتر ما به خاطر سبک زندگی مدرن، زمان فراغت خود را صرف دنیای بیرون می‌کنیم، اما آیا بهتر نیست کمی به سراغ درون خود برویم و با افکارمان تنها بمانیم؟

پرینس

بهترین تکنوازی های گیتار در تاریخ

نتایج نظرسنجی نشریه «گیتار پلیر» از خوانندگان نشان می دهد که برترین گیتاریست های تمام دوران؛ دیوید گیلمور، جیمی پیج، جیمی هندریکس، ادی ون هیلن و برایان مِی هستند. با معرفی 20 تکنوازی برتر تاریخ همراه ما باشید.

سیمپسون ها

مصاحبه با جان سوارتزولدر نویسنده مجموعه سیمپسون ها

اولین مصاحبه طولانی با یکی از معتبرترین نویسندگان طنز نویس تمام دوران‌ها.

انواع سبکهای ارتباطی

آشنایی با انواع سبک‌های ارتباطی در روابط

بسیاری از مشکلاتی که ما در روابط خود داریم به خاطر داشتن سبک ارتباطی متفاوت با شریک زندگی‌مان است؛ آشنایی با سبک‌های ارتباطی می‌تواند باعث رفتار آگاهانه‌تر و در نتیجه بهبود روابط ما شود.

امواج فراصوت

چگونه امواج فراصوت می‌توانند بافت استخوانی را درمان کنند؟

تحقیقات جدیدی درباره امواج صوتی صورت گرفته که نتایج شگفت انگیزی از اثرات این امواج در بازسازی استخوان را نشان می دهد.

آیا برای تکان دادن خودتان آماده هستید؟

آلبوم جدید بیانسه، اشتهای مردم را برای رقصیدن و توانایی او را برای انطباق با زمانه، آزمایش خواهد کرد.

داستان نان

معرفی 10 نوع نان اروپایی و داستان های جذابشان

نان از جمله مواد غذایی است که از زمان‌های قدیم مورد استفاده قرار می‌گیرد و جزو جدایی ناپذیر همه خانه‌ها است. در اینجا با ده نوع نان اروپایی آشنا می‌شویم.

خودشناسی

روشی برای تغییر دیدگاه دیگران

از ارزش‌ها و باورهای خود به‌عنوان یک سلاح استفاده نکنید بلکه آن‌ها را به‌عنوان یک هدیه ارائه دهید.

آب اشامیدنی

داستان تکامل نوع انسان و ارتباطش با نیاز شدید انسان به نوشیدن آب

ما بیش از بسیاری از پستانداران دیگر به آب وابسته هستیم و مجموعه ای از استراتژی های هوشمندانه برای به دست آوردن آن ایجاد کرده ایم.

Pin It on Pinterest

بازخورد
بازخورد
چطور به این سایت امتیاز می دهید؟
آیا دیدگاه اضافه ای دارید؟
بعدی
در صورت تمایل برای پیگیری از سمت ما، ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
ارسال
از ارسال نظر شما سپاس گذاریم.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: