به احتمال زیاد، با انواع نانهای اروپایی آشنا هستید، اما آیا میدانید که این خوراکیها چگونه به وجود آمدند؟
نان خوب تقریبا در سراسر اروپا وجود دارد. در دهکدهها و شهرهای کوچک و کلانشهرها و شهرهای بزرگ نانواییها همچنان رایج هستند و بسیاری از مردم روزانه نان مصرف میکنند. از نان باگتهای دراز و خاص فرانسوی گرفته تا نانهای مخصوص اروپای شمالی، نانهای محلی و باکیفیت در همه جای این قاره وجود دارد. اما از کجا و چگونه آمدهاند؟ در اینجا 10 نان رایج اروپایی را که باید امتحان کنید، به شما معرفی میکنیم. همچنین درباره داستان محلی این نانها صحبت خواهیم کرد تا با منشا آنها بیشتر آشنا شوید.
-
نان زپف (zopf) سوئیس
این نان تا حدی شیرین است و از آرد سفید، شیر، تخم مرغ و کره درست میشود. شکل آن شبیه بافت و برای صبحانه به خصوص برای روزهای تعطیل، گزینه عالی است. اما اگر بخواهیم داستان این نان را بررسی کنیم، طبق حکایتهای موجود در گذشته از آن در عزاداری استفاده میشد و سپس تکامل پیدا کرد. طبق داستانهایی که مردم تعریف میکنند، در گذشته دور زنان بعد از فوت شوهرانشان در کنار آنها دفن میشدند. بعدها این رسم تبدیل به بریدن بافت موهای زنان و گذاشتن روی قبر همسر شد و در نهایت هم به پختن یک قرص نانی برای دفن شدن تغییر پیدا کرد. این که آیا این افسانه خاص واقعی است یا نه، مهم نیست. نکته اصلی اینجاست که این نان حداقل از سال 1430 تولید میشود. نان زپف هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرد و به عنوان نشانه ای از عشق، قدردانی و تشکر از محبوب از آن یاد میشود.
-
نان کاتج (Cottage loaf) انگلستان
نانواها برای پخت این نان با شکل عجیب که شبیه خانه و کلبه یا بیشتر کدو تنبل است، روش خاصی دارند. نظریههای فراوانی درباره روش ایجاد این نان وجود دارد، اما اکثر نانوایان بر سر این موضوع توافق نظر دارند که احتمالا این نان به این شکل پخته میشد تا در فضای تنورهای قدیمی صرفه جویی شود. البته به دلیل اینکه روش پخت آن سخت است، به راحتی نمیتوان آن را در نانواییها پیدا کرد. البته، فروش آن نیز سخت است زیرا شکل آن طوری نیست که بتوان به راحتی آن را برش داد.
-
نان چاودار Ruisreikäleipä فنلاند
نان چاودار فنلاند خیلی شیرین نیست و مزه معمولی دارد. یک سوراخ کوچک نیز در وسط این نوع نان دیده میشود که ممکن است شما دلیل وجود آن را متوجه نشوید. اما یک هدف عملی برای این کار وجود دارد. از همان ابتدا برای پخت این نان، بعد از درست شدن خمیر، سوراخی در وسط آن ایجاد میکردند تا نان های پخته شده را بتوان روی میلههای بلندی که در سراسر سقف آشپزخانه آویزان شده است، قرار داد. تا به این صورت خشک شود و خراب نشوند.
-
نان پلنگی (Tijgerbrood) هلند
طبق شنیدهها نان پلنگی هلندی از دهه 1970 در هلند به فروش میرسد، و ریشه آن مربوط به شروع تجارت این کشور با آسیای جنوب شرقی میشود. این نان در برخی از مناطق ایالات متحده به عنوان “ترد هلندی یا لئوپارد هلندی” فروخته میشود. به تازگی پس از شکایت دختر کوچکی به سوپرمارکت های زنجیره ای بزرگ Sainsbury مبنی بر اینکه پوست لکه دار این نان بیشتر شبیه زرافه است تا یک پلنگ، در بریتانیا به عنوان “نان زرافه” نیز معروف شده است. نان پلنگی یک نان سفید نرم با روکش ترد ترک خورده است که لایه بالایی آن از روغن کنجد و آرد برنج درست شده است و یک صبحانه خوشمزه محسوب میشود.
-
نان (Pan gallego) اسپانیا
این نان اولین بار در منطقه اسپانیایی گالیسیا پخته شد. داستانهای قدیمی نشان میدهند که این نان یکی از مواد غذاییهایی بود که مردم محلی به مسافرانی که در مسیر سنت جیمز سفر می کردند، میدادند تا در سفر طولانی به سانتیاگو گرسنه نمانند. این نان با ظاهر عجیب خود، یک انتخاب عالی برای افرادی است که قصد یک سفر طولانی دارند. دستور پخت 500 ساله این نان باعث شده تا یک ماه تازه بماند و قابل استفاده باشد.
-
نان پرتزل (Pretzels) آلمان
طبق شنیدهها اگر بخواهیم منشا این نان را بررسی کنیم، در ابتدا توسط راهبان در قرون وسطی اختراع شد و احتمالا به عنوان جایزهای برای کودکانی بود که عبادت را یاد میگرفتند. اما داستان دیگری نیز وجود دارد که مربوط به نانوایان زندانی میشود که شروع به پخت این نان کردند. اگر ظاهر این نان را نیز بررسی کنیم یک شکل غیر متعارف دارد و شبیه زنجیر است. شاید به همین دلیل است که از قرن دوازدهم در جنوب آلمان، علامت پیچ خورده خمیر نشان نانوایان بوده است. نان پرتزل با نان و آب (بدون تخم مرغ یا لبنیات) درست میشد و به همین ترتیب یک میان وعده خوب و ساده روزانه مجسوب میشد. در عید پاک نیز این نان را مانند تخم مرغها پنهان میکردند تا بچهها آن را پیدا کنند.
-
نان چاودار (Hverabrauð) ایسلند
نان چاودار ایسلندی به مدت 24 ساعت در یک مخزن بخار پخته می شود. نان ایسلندی رنگ تیرهای دارد و از زمانهای گذشته در منطقه ایسلند استفاده از آن رواج داشته است. این روزها بسیاری از مردم محلی ترجیح می دهند نان چاودار خود را در فر بپزند. اما قبل از تولید اجاق و فر، قرار دادن خمیر آن در یک جعبه در کنار چشمه آب گرم یا یک مخزن بخار گزینه آسان و رایجی بود. ولی در حال حاضر شما نمیتوانید این نان را به روش سنتی پیدا کنید و اگر هم وجود داشته باشد تعداد آن بسیار کم است. اما به روش مدرن، در نقاط مختلف پخته میشود.
-
فوکاچیا (Focaccia) ایتالیا
در حالی که تصور می شود که ریشه فوکاچیا به نان باستانی اتروسکی (قبل از امپراتوری روم) بر میگردد و امروزه با این نام در سراسر جهان رایج است؛ اما بیشتر شبیه به دستور پختهای سنتی لیگوریا، در شمال غربی ایتالیا است. فوکاچیا نان سادهای است که با چاشنی روغن زیتون و نمک درست میشود و بیشتر شبیه نانی است که در زمان رومیان تهیه میشد. اگرچه بافت شبیه پیتزا دارد و گاهی اوقات سبزی، پیاز یا پنیر به آن اضافه میشود. در برخی نقاط جهان به آن “پیتزا بیانکا” نیز می گویند. فوکاچیا را میتوانید به عنوان دسر یا غذای اصلی یا نان سرو کنید.
-
باگت (Baguette ) فرانسه
اگرچه قبل از سال 1920 هیچ نانی به عنوان باگت (به فرانسوی به معنی چوب) ثبت نشده بود، اما نانهای گندمی دراز از زمان لویی چهاردهم در فرانسه مورد استفاده قرار میگرفتند. طبق شواهد موجود، نوع مدرن کم حجمتر آن به دلیل قانونی که در سال 1920 برای نانوایان تصویب شد، رایج شده است. زیرا آنها باید از ساعت 10 شب تا ساعت 4 صبح کار میکردند، بنابراین زمان کمتری برای تهیه نان داشتند و باگتهای باریک بهترین انتخاب برای پخت سریعتر بودند.
-
نان بانوک (Bannock) اسکاتلند
طبق شواهد تاریخی، این نانها سنگین و بدون خمیر بودند و از جو یا بلغور جو دوسر ساخته میشدند و روی یک سینی سنگی در آتش آنها را میپختند. همچنین در مراسم جشن تغییر فصلها نیز مورد استفاده قرار میگرفتند. حتی ممکن است در تصمیم گیری درباره سرنوشت قربانیان در اواخر عصر آهن نیز نقش داشته باشند. خوشبختانه دیگر آیین قربانی کردن افراد در اسکاتلند رایج نیست. در حال حاضر، نانهای بانوک کنونی بسیار خوش طعمتر هستند و نانواها از بیکینگ پودر برای سبک کردن آن استفاده میکنند.
۰ دیدگاه