مقدمه
در این مطلب قصد داریم در مورد غلبه بر عدم اعتماد به نفس در جلسات صحبت کنیم. همه میتوانند دچار عدم اعتماد به نفس شوند. این مشکل به طور معمول در جلسات رخ میدهد. ممکن است برخی افراد نسبت به رفتارهای دیگران بیش از حد واکنش نشان دهند یا خودشان را با چیزی که از بقیه میبینند مقایسه کنند. درنتیجه میزان مشارکت خود را اصلاح میکنند، خود و تیمشان را از ایدههای خود محروم کرده و احساسات واقعی خود را پنهان میکنند که همین باعث شدت گرفتن تردید و خشم آنها میشود.
اما روشهایی وجود دارد که با استفاده از آنها فوراً میتوانید بر عدم اعتماد به نفس خود غلبه کرده و در جلسات مشارکت نمایید. برای شروع باید جایی برای خود در جمع باز کنید، سپس برای تعریف بهتر افکار خود بهتر است برای خودتان یا برای گروه افکارتان را نامگذاری کنید. در مرحله سوم باید ایده خود و دلیل اهمیت آن را توضیح دهید. در نهایت از بازخوردهای دیگران استقبال کنید. در این حالت افراد میتوانند در مورد مسائلی که با آنها به اشتراک گذاشتهاید بهتر فکر کرده و آنها را درک کنند.
افراد موفق هم ممکن است اعتماد به نفس پایینی داشته باشند
ریانا (Rhianna) که اخیراً به سمت مدیریت منصوب شده است اغلب خودش را با همکارهای جدیدش مقایسه میکند. او با در نظر گرفتن پنج همکار خانم دیگر خود مطمئن نیست به جایگاه مدیریت ارشد تعلق داشته باشد. با این حال مدیر قبلی ریانا هیچ شکی در مورد شایستگیهای او نداشت. ریانا مدرک دکترا دارد، در زمینه کاری خود جوایزی برده است، یک تیم قوی ایجاد کرده و مشتریانش او را دوست دارند. با این حال او شک و تردیدهای زیادی نسبت به خودش دارد. اگر راهی برای غلبه بر عدم اعتماد به نفس خود پیدا نکند هر بار که کنترل افکار خود را رها میکند آنها تبدیل به شیاطین هولناک خیالی میشوند.
همین اواخر ریانا در طول جلسه رهبری تیم ایده جدیدی را مطرح کرد. هیچکس واکنشی نسبت به این ایده نشان نداد. مکالمه ادامه پیدا کرد. اما ریانا همچنان به آن موضوع فکر میکرد و به خودش میگفت او به اندازه کافی باهوش نیست، ایدهاش بیهوده بوده و همین مشکل هر زمان که میخواهد در جلسه مشارکت کند پیش میآید. ایدههای او آنقدر جالب یا استراتژیک نیستند که همکارانش را تحت تأثیر قرار دهند. چنین افکاری باعث شدند او تا پایان جلسه سکوت کند و بعد از آن برای حرف زدن تردید داشته باشد.
بسیاری از مشتریان من (مدیران موفقی که در موقعیتهای قدرتمندی قرار دارند) شکها و ترسهای درونی خود را پنهان میکنند. درگیری درونی آنها اغلب ناشی از این است که بیش از حد واکنشهای دیگران را میسنجند یا خودشان را با چیزی که از دیگران میبینند مقایسه میکنند. در نتیجه آنها میزان مشارکت خود را تغییر میدهند و ایدههای خود را بروز نمیدهند و احساسات واقعی خود را پنهان میکنند که همین هم بیشتر به خشم و تردیدشان دامن میزند.
استراتژیهای غلبه بر عدم اعتماد به نفس
هر کسی ممکن است دچار عدم اعتماد به نفس شود. بدون توجه به علت و زمینه ایجاد چنین مشکلی برای غلبه بر عدم اعتماد به نفس باید از استراتژیهای موفقیتآمیز استفاده کرد. بر اساس تجربیاتم با ریانا و مشتریان دیگر چهار استراتژی پیدا کردم. با استفاده از این استراتژیها میتوانید فوراً عدم اعتماد به نفس خود را کنار بگذارید و در جلسات مشارکت کنید.
Photo by fauxels from Pexels
غلبه بر عدم اعتماد به نفس: با اعلام حضور جایی در جمع برای خود باز کنید
زمانی که همه در مورد یک موضوع هیجانزده هستند خیلی ساده ممکن است نادیده گرفته شوید. ریانا با توجه به شخصیت خجالتی که دارد اغلب صحبت را خیلی آرام یا خیلی سریع شروع میکند و قبل از کامل کردن اولین جمله مخاطبانش را از دست میدهد. برای جلوگیری از بروز این مشکل باید قبل از مطرح کردن موضوع مورد نظر خود مشارکتتان را در جلسه نشان دهید. برای مثال میتوانید بپرسید: «امکانش هست قبل از شروع این موضوع را از دید مشتری بررسی کنیم؟»، «بهتر است تند نرویم و این معیارها را از دید بلند مدت در نظر بگیریم.» یا « اگر اقدامات خود را بر اساس ترندهای کوتاه مدت بازار در نظر بگیریم چطور میتوانیم در مورد آنها به شکل متفاوتی فکر کنیم؟»
ما با اعلام اولین موضوعی که قصد داریم به آن بپردازیم یک درام رول ایجاد خواهیم کرد، در این صورت توجه دیگران را به خودمان جلب میکنیم و آنها جملات اولیه ایده ما را از دست نخواهند داد. با طرح یک مفهوم خاص نه تنها جایی در جمع برای خود باز میکنیم بلکه میتوانیم به متمرکز کردن بحث نیز کمک کنیم.
برای ایده خود یک نام بگذارید
برای غلبه بر عدم اعتماد به نفس در جلسات قبل از مطرح کردن افکار خود برای ایدهای که دارید یک نام انتخاب کنید. ریانا به دلیل اینکه به ارزش خود واقف نبود خودش را در جمع مطرح نمیکرد. زبان بدن او، کم صحبت کردن و پیدا نکردن کلمات مناسب در زمان صحبت باعث میشد او در جلسه نادیده گرفته شود. ریانا از آن زمان از تکنیکهایی برای نامگذاری افکار خود استفاده میکنند، درست مانند زمانی که یادداشتهای جلسات را برای الگو گرفتن از آنها مرور میکنیم.
او به دنبال عبارات رایج میگردد و تلاش میکند از کلمات مخفف یا بازی با کلمات یک عبارت رایج استفاده کند. در طی جلسه اخیری که ریانا داشت از عباراتی مانند «فقط آمریکای شمالی»، «فقر فرهنگی» و «بازارهای با رشد بالا» برای ساخت کلمه « ROWبا هم» که مخفف «بقیه جهان با هم» است استفاده کرد. از نامگذاری برای تثبیت ایدههای خود یا اگر تمایل دارید برای اشتراکگذاری آنها استفاده کنید. نام ایده خود را با صدای بلند بیان کنید و برای بازی با واژگان مانند کاری که ریانا با عبارت « ROWبا هم» انجام داد بهتر است آن را با کمی طنز بیان کنید به این شکل تنش شما هم کاهش پیدا میکند. انجام این کار در محل کار همیشه آسان نیست اما نامگذاری ایدهها به شما کمک میکند نظر خود را بهتر تعریف کنید، به آن ارزش بیشتری میدهد و اجازه میدهد خودتان را بیشتر مطرح نمایید.
غلبه بر عدم اعتماد به نفس: ایده خود را توضیح دهید
بعد از اعلام و نامگذاری ایده خود فقط ساختار آن را بیان کنید. درست مانند قابی که اطراف یک نقاشی قرار میگیرد با این کار توجه مخاطبان خود را به چیزی که میخواهید جلب میکنید. سپس برای غلبه بر عدم اعتماد به نفس خود زمانی که فکر خود را مطرح میکنید در مورد اهمیت آن و دلیل اجرای آن در این زمان خاص توضیح دهید. همه ایدهها با تقویم ما مرتبط هستند. چرا باید در میان برنامههای شلوغی که داریم به چنین موضوعی اهمیت بدهیم؟
مقاله مرتبط پیشنهادی برای مطالعه: مدیران و رهبران خوب میدانند که نباید با واقعیت مبارزه کنند
یکی از ایدههای ریانا که تا آن موقع در مورد آن صحبت نکرده بود درباره بازگشت به محیط کاری ترکیبی بود. شرکت او در حال بحث در مورد گزینههای مختلف است و اگر ایده ریانا فوراً عملی شود نگرانی مشترک کارکنان برطرف خواهد شد. با داشتن احساس موقعیتشناسی میتوانید انتظار یک تشویق مودبانه را داشته باشید ولی عجله نکنید. زمانی که مخاطبان شما قانع شوند باید همین حالا کاری انجام دهند پیشنهاد شما بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
غلبه بر عدم اعتماد به نفس: از بازخوردها استقبال کنید
زمانی که به خودمان شک داشته باشیم اگر همکاران ما به چیزی که گفتهایم عمل نکنند تسلیم میشویم. این مسئله در مورد ریانا کاملاً صادق بود. عدم دریافت واکنش از دیگران بر بدترین ترس او صحه گذاشت: اینکه پیشنهادهایش جالب نیستند و او به اندازه کافی باهوش نیست.
قبل از اینکه تسلیم شوید از دیگران بخواهید نظرشان را بیان کنند. به صورت واضح برای دریافت بازخورد درخواست کنید، میتوانید از سوالاتی مانند «چند نفر از شما چنین حسی دارید؟»، «نظرتان در مورد این موضوع چیست؟» یا «چه چیزی برای شما جالب است؟» استفاده کنید. زمانی که با استفاده از سوالاتی تشریحی از دیگران میخواهید بازخورد خود را ارائه دهند بقیه هم میتوانند در مورد مسائلی که با آنها به اشتراک گذاشتهاید بهتر فکر کنند و منظور شما را درک کنند.
جمعبندی
ریانا زمان تمرین این استراتژیها شگفتزده شد. حتی قبل از اینکه ترسهای اصلی خود را عمیقتر بررسی کند راه غلبه بر عدم اعتماد به نفس خود را پیدا کرده بود. او دیگر از پیشنهاد ایدههای خود و صحبت کردن در جلسات نمیترسید و وقتی این کارها را انجام داد موفقیتهای بیشتری کسب کرد.
ریانا با بهکارگیری ایدههای ذکر شده برای بیان نظرات خود شواهد دست اولی پیدا کرد که نشان میدادند مشکل از عدم جذابیت ایدههای او نبود، بلکه مسئله اصلی روش انتقال آنها بود که تحت تأثیر عدم اعتماد به نفس ریانا قرار میگرفت. ریانا بعد از تغییر نحوه ارائه افکار خود عزت نفس بیشتری کسب کرد. زمانی که همکارانش پیشنهاد او را پذیرفتند او هم به صورت طبیعی اعتماد به نفس بیشتری پیدا کرد.
وقتی به ذهنیت خود شک میکنیم با بررسی بیشتر در مورد همان مسئله با مشکلات بیشتری برخورد میکنیم. با بهکارگیری اقدامات مناسب میتوانیم از سرزنش کردن خودمان دست برداریم و فضایی برای ظهور خلاقیت خود ایجاد کنیم و آن را به مخاطبان هم نشان دهیم.
۰ دیدگاه